Copenhagen, Denmark / 2014

Restaurant Design

PALÆO - PRIMAL GASTRONOMI

Inspired by the simplicity of the paleo diet and lifestyle we created the interior design and layout and developed an optimized workflow behind the counter. The space was additionally designed as a scalable concept to ensure ease of expansion throughout locations of varying sizes.

Project overview

Locations Pilestræde, Copenhagen K
Illum, Copenhagen K
Frederiksberg Centret, Copenhagen
Waterfront Shopping Center, Hellerup
Hørsholm Midtpunkt, Hørsholm
Lyngby Storcenter, Lyngby
Area From 25 m2 to 250 m2
Creative Director Johannes Torpe
Senior Designer /
Project Leader 
Bjarke Vind
Design Team Suguru Kobayashi, Matthias Kisch, Sofie Brünner, Rachel Mackay, Mélanie Rouge, Klara Vith
Materials  Leather, stone, wood, brass, wool, iron
Services Interior Design, Workflow Optimisation, Interior Decoration, Packaging Design, Graphic Design
Suppliers  Textiles from Kvadrat
Chairs from Fredericia Furniture
Lamps from Københavns Møbelsnedkeri
Tables from Clarrods Interior
Additional credits  Construction management by Clarke Aps
Map of Denmark by Bo Benzon from Arkitekturministeriet
Press Mentions Design Milk, Daily Tonic
We experienced a brand with a really strong food concept, but with a need for this to be infused into their spaces.
— Bjarke Vind, Project Leader and Senior Designer

Design focus

Customer comfort
The new design concept is divided into different areas; accessible seating areas as well as more cosy lounge areas, in order to meet the needs of the wide variety of customer demographics.

Creation of hygge*
The feeling of hygge and comfort has been achieved through a toned down colour scheme and natural materials such as leather, stone, wood, brass and wool that create a relaxed ambience in the space. This furthermore allows the colours of the fresh greens and fruits to take centre-stage in the open kitchen displays.

Workflow
Dedicated zones specify areas for the different stages of food preparation and provide a clear visual division of workstations behind the bar. This was inspired by the studios’ many years of experience working with restaurant design in Asia, where the creation of specified zones helps optimise the food preparation process.

Scalability
The concept has been designed to be easily integrated into various sizes and types of spaces, while still maintaining its identity. This was achieved through the creation of a modular spatial concept, with zones and areas that can be adjusted according to each individual space.

*The Danish word hygge is an expression dedicated to an innate feeling of cosiness that can be achieved through environments and social situations.

Details
The design team worked together with architect Bo Benzon from Arkitekturministeriet (AMPD) in the development of a map showing Denmark’s geography in the Stone Age. The map is mounted in all the locations to create a clear link between the eateries and to draw the guest’s attention toward the food concept’s inspirational source: The Stone Age.

We are extremely pleased with our collaboration with Johannes Torpe Studios. Not only did they create a spatial representation of our brand, but more importantly, they provided a well-considered concept that helps us to grow and become stronger as we expand our business.
— Peter Emil Nielsen, CEO of Palæo